bisnesaiskrim

11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan

Dalam pengiklanan untuk menjual, ilmu copywriting adalah penting. Ayat-ayat tersebut lah yang akan menarik perhatian dan minat prospek untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk yang anda jual. Gaya penulisan “copywriting” sangat membantu meningkatkan jualan, namun terdapat kelemahan yang harus anda tambahbaik untuk “memukau” pembaca klik iklan anda.

11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan

Saya sendiri pun suka baca laman web berita Harian Metro, Utusan, dan Sinar Harian. Sebelum mula membaca, saya akan scan dahulu tajuk-tajuk utama yang dipaparkan. Tajuk yang menarik dan menimbulkan pertanyaan, “biar betul ni !” itulah berita yang saya akan baca dulu. Kemudian, barulah baca isi berita tu. Selalunya, lain tajuk agak lain sedikit dengan isi tapi ini sangat membuktikan bahawa headline (tajuk) yang menarik pembaca.

Kalau saya kata, 8 daripada 10 pembaca tajuk atau headline yang menarik akan klik iklan anda, percaya tak? 

Yup..kita anggarkan 70%-80% audiens akan membaca tajuk iklan terlebih dahulu.

Orang akan singgah bila tajuk menarik perhatian mereka! Sama juga dalam FB Ads..headline tak menarik, orang tak singgah!


Fungsi Headline Untuk Iklan

#1 - Menarik perhatian pembaca – untuk menarik perhatian audiens untuk berhenti dan membaca isi kandungan ayat iklan anda sampai habis.

#2 - Pemukau emosi pembaca – pembaca akan rasa rugi jika ta dapatkan produk anda, lebih-lebih lagi jika anda gunakan headline jenis tawaran DISKAUN dan LIMITED !

#3 - Targeting pembaca – untuk memanggil dan menapis pembaca yang berkaitan sahaja, yang taka da kaitan boleh abaikan post iklan tersebut.

#4 - Menyelesaikan masalah – untuk menjawap permasalahan yang audiens hadapi secara emotional. Headline seperti ini membuatkan pembaca tak sabar nak tahu apakah produk yang anda jual untuk selesaikan masalah mereka.


Jenis-Jenis Headline Untuk Menarik Pembaca

Dalam FB Marketing, anda boleh hasilkan pelbagai jenis headline. Ada banyak jenis headline power yang anda boleh gunakan untuk menarik perhatian pembaca. 

Dengan FB Ads, anda boleh buat Split Test beberapa versi headline, lihat mana yang paling berkesan dan paling banyak klik.

Susah betul kah buat headline menarik ni? Tak ada idea?

Dibawah ini saya kongsikan beberapa contoh dan jenis headline..

  1. Headline Jenis Soalan – “Rumah anda tengah renovate, tengah mencari pagar baru?” 
  2. Headline Jenis Manfaat – “Nak tahu cara bina badan berotot dengan cepat dan pantas?”
  3. Headline Jenis Fakta – Betul ke? 80% orang baca iklan kerana tajuk?”
  4. Headline Jenis Berita – “Coming soon: restoran raja ayam penyet dibuka di Kota Kinabalu” 
  5. Headline Jenis Testimonial – “Lepas 3 minggu, 4D Serum merupakan serum terbaik pernah akak cuba, kulit wajah berseri dari pagi ke petang” 
  6. Headline Jenis Rahsia – “Rahsia bagaimana dapatkan wajah licin berseri dalam tempoh 7 hari terbongkar!” 
  7. Headline Jenis Permasalahan – “Muka berjerawat? Malu nak jumpa orang? “ 
  8. Headline Jenis Rekomen – “3D Serum ni memang terbaiklah!” 
  9. Headline Jenis Tersirat – “Tiap hari minum teh herba ini, tiba-tiba perasan ‘buah’ makin besar dan mantap” 
  10. Headline Jenis Tawaran – “Diskaun 50% Template Copywriting dengan pembelian Ebook Template Headline Padu! Terhad 200 unit sahaja!” 
  11. Headline Jenis Cerita – “Tak sangka! Seminggu je dah kecut kulit” 
11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan

11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan

11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan

Berapa lama anda hasilkan headline beserta ayat-ayat copywriting untuk iklan anda? 1 minit? 30 minit? Atau 1 jam?

Anda bertuah kerana membaca artikel ini sampai habis !..

Ramai yang nak buat headline iklan tapi susah nak cari idea, kini, dengan perkongsian Saudara Hafiz Mansor (Pengasas jenama CoolHijab) anda dengan mudah boleh hasilkan 30 headline iklan sepantas 30 minit..maknanya, anda gunakan masa beberapa minit sahaja untuk 1 headline. Jimat masa dan otak nak perah idea nak letak headline iklan tu.

Template yang dihasilkan oleh beliau ni sangat-sangat sesuai kalau anda memang selalu dan rajin bersosial di internet nak tarik perhatian pembaca seperti blogger dan peniaga online di Facebook.

Sesiapa sahaja amat memerlukan Headline iklan untuk tarik perhatian pembaca. Apa guna tulis best-best tapi orang tak mau berhenti nak baca. Rugi-rugiii..

Siapa yang sesuai dapatkan template Headline ni?
  • Penulis Blog/Vlog
  • Berniaga apa sahaja di Internet
  • Nak dapatkan Ejen Stokis
  • Instafamous Yang Buat Review
  • Peniaga Baju Melayu
  • Peniaga Kereta Baru dan Terpakai
  • Peniaga Kuih Raya
  • Bapak dan Ibu Ayam
  • Gigolo Mencari Datin Kesunyian
  • Peniaga Kursus Spa
  • Peniaga Makanan dan Minuman
  • Peniaga Mesin Penapis Air
  • PeniagaPakaian Kanak-Kanak
  • Peniaga Pakaian Wanita
  • Peniaga Pakaian Wanita Mengandung
  • Peniaga Pakej Pelancongan
  • Peniaga Pakej Perkahwinan
  • Peniaga Perabot
  • Bomoh Siam Nombor Ekor
  • Peniaga Perfumes
  • Peniaga Produk Besarkan Payudara
  • Peniaga Produk Buang Bulu
  • Peniaga Produk Doorgift
  • Peniaga Produk Gatal Kulit
  • Peniaga Produk Hilang Parut
  • Peniaga Produk Hilangkan Kotoran
  • Peniaga Produk Jerawat
  • Peniaga Produk Ketat Wanita
  • Peniaga Produk Kurus
  • Peniaga Produk Madu
  • Peniaga Produk Minda
  • Peniaga Produk Pembersihan Kereta
  • Peniaga Produk Rambut
  • Peniaga Produk Resdung
  • Peniaga Produk Sakit Lutut
  • Peniaga Produk Tambah Susu Ibu
  • Peniaga Produk Ubat Kuat
  • Peniaga Sabun Hilang Daki
  • Peniaga Set Krim Kecantikan
  • Ejen Takaful Insurans
  • Peniaga Tudung
  • Tauke Mesin Kuda
  • Peniaga Vape / Rokok Elektronik
  • Pondan Kesepian
  • Service Aircond
  • Service Bekam
  • Service Buat Design
  • Service Buat Website
  • Service Coaching
  • Service Homestay
  • Service Mengajar Kelas Makeup
  • Service Photographer Videographer
  • Service Repair Komputer
  • Pengamal Ilmu Hitam
  • Artis dan Ustaz Selebriti
  • Ejen Hartanah
  • Pemilik Kelab Kereta dan Motosikal


Huh, bertuahnya korang kan..suap macam tu ja template buat Headline iklan jualan kan? Memang rugi lah kalau tak dapatkan template ni…jimat masa korang fikirkan nak letak headline apa nanti..

11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan


Untuk dapatkan info Ebook Template Headline Padu ni – [ Klik Sini ]

Semoga peniaga yang membaca artikel ini lebih berjaya dengan dimurahkan rezeki selalu. Terima kasih kerana sudi membaca  11 Jenis Headline Menjual Bakal Memukau Pelanggan ini. Salam Sukses!

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. siapa yang mampu menulis headline yang unik dan menarik pasti menjadi viral..

    yang penting permainan emosi dan masa yang tepat.

    BalasPadam