Khamis, 10 November 2016

Contoh Soalan PTD 2016 - Panduan Peperiksaan Online PTD Gred M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 | Tahniah! permohonan anda untuk peringkat pertama dalam proses pengambilan jawatan Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 berjaya. Perlu anda ketahui bahawa selepas anda berjaya dalam peperiksaan online PTD M41 ini, akan ada temuduga lagi. Sekiranya lepas temuduga PTD M41, barulah anda layak untuk menyertai Kadet Pegawai Tadbir Diplomatik selama setahun. 

Adakah anda sedang mencari panduan untuk menjawab soalan Exam Online PTD M41? anda berada diblog yang betul, ini kerana saya akan kongsikan dengan anda sedikit tip dan panduan bagaimana menjawab soalan disini. 

Anda calon Exam PTD? sila semak sekali lagi disini - e-semakan

Tarikh Peperiksaan Online PTD M41 2016 : 23 November 2016


Panduan Menduduki Peperiksaan Online PTD M41


Untuk pemahaman yang lebih mendalam, saksikan video yang dikeluarkan SPA bagaimana menduduki peperiksaan online PTD.


Sebelum peperiksaan online bermula, pastikan anda mempunyai komputer samada Laptop atau Desktop dan menggunakan line internet yang stabil untuk mengelakkan exam online anda terputus ketika menjawab soalan.


Format Peperiksaan Online PTD M41


Format peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2016 agak berlainan sedikit dengan daripada sesi peperiksaan yang lepas menurut hebahan pihak SPA yang terbaru. Hanya 2 seksyen sahaja, Seksyen C - Ujian Psikometrik mungkin akan dijalankan diperingkat lain. Kita tunggu makluman dari SPA mengenai ujian psikometrik ini.

Terdapat 2 bahagian yang anda akan jawab dalam peperiksaan online itu...

Seksyen A: Pengetahuan Am Mengenai Malaysia dan Alam Sekeliling (40 Minit)
Dalam Seksyen A ini, anda akan ditanya banyak soalan pengetahuan am mengenai sejarah negara, isu semasa, undang-undang negara, sejarah dunia, sahsiah dan banyak lagi. Saya syorkan anda belajar sedikit tentang buku sejarah Tingkatan 5 kerana ada topik yang selalu ditanya berkaitan sejarah negara.

Seksyen B: Daya Penyelesaian Masalah (45 Minit)
Dalam Seksyen B, soalan-soalan yang diajukan adalah kemahiran interpretasi, matematik, kemahiran logik, menganalisis data dan penyelesaian masalah. Harus diingat, soalan matematik yang dipaparkan adalah sebijik macam soalan silibus SPM. Soalan agak mengelirukan tetapi nampak mudah, seksyen ini banyak menguji tahap IQ anda.


Persediaan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik


Sekiranya anda suka membaca dan berpengetahuan luas tentang topik sebegitu pastinya mudah bagi anda. Namun, bagaimana dengan calon yang pertama kali menduduki peperiksaan online PTD M41 ini? anda harus mencari alternatif lain untuk LULUS peperiksaan ini.

Sebagai alternatif persediaan peperiksaan PTD M41, anda boleh mendapatkan Pakej Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41 yang saya paparkan banner dibawah. Untuk makluman anda, rujukan ini antara panduan yang digunakan pakai dan sentiasa dikemaskini sejak tahun 2008 lagi.


Anda tak seharusnya gagal lagi...dapatkan rujukan peperiksaan online ini dan lihat lebih 100++ Contoh-Contoh Skema Soalan dan Jawapan.

Ini yang bakal anda dapat dalam pakej rujukan ini...


Feedback calon-calon peperiksaan PTD M41 sebelum ini...


Artikel Berkaitan

Contoh Soalan PTD 2016 - Panduan Peperiksaan Online PTD Gred M41
4/ 5
Oleh

Subscribe Here

Suka dengan artikel di atas? Silakan melanggan via email

2 komen

11 November 2016 2:30 PG delete

terima kasih kong s i ni.

From:
http://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com

Reply
avatar