AliDropship is the best solution for drop shipping

Isnin, 18 Jun 2018

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Saya pasti dropship ni bukan perkataan baru bagi yang dah menjalankan bisnes online. Tapi saya akan terangkan maksud yang mudah difahami, Jadi Orang Tengah (Middleman) Tanpa Memerlukan Produk Sendiri. Inilah maksud mudah bagi "Dropship". Sebab itu ramai yang boleh buat bisnes dropship ni walaupun hanya guna platform Facebook dan Instagram je!

Konsep adalah simple tapi anda masih perlukan ilmu untuk menjalankannya. 

Contoh: 

Jiran Ahmad, Salleh adalah seorang peniaga menjual pengusaha produk Madu Kelulut yang dijual pada harga RM50 sebotol. Ahmad minta kebenaran dengan Salleh supaya menjadi agen beliau dimana Salleh akan menjualkan Madu pada harga RM40/sebotol sebagai agen. Ahmad decide untuk jual Madu Kelulut tersebut di Facebook dan Instagram dengan harga RM90. 

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Katakan Ahmad beriklan menggunakan Facebook di mana dia telah iklankan sebanyak RM30/sehari selama 3 hari sahaja. Dalam 3 hari, Ahmad berjaya menjual sebanyak 20 botol madu kelulut kepada 20 pembeli di seluruh Malaysia. 

Jadi berapa keuntungan Ahmad dalam 3 hari ini?

Katakan penghantaran setiap botol adalah RM15/sebotol. Kos penghantaran adalah RM15x20= RM300
Kos iklan adalah RM30/sehari x 3 hari = RM90
Kos produk: RM40/botol x 20 botol = RM800

Jumlah Kos: RM 1,190

Jualan pula adalah RM90/sebotol x 20 botol = RM1,800

Jadi keuntungan kasar adalah lebih kurang : RM1,800- RM1,190 =RM610.00

atau lebih kurang RM200/sehari dalam masa 3 hari tersebut. Dengan menjadi orang tengah sahaja, Ahmad berjaya menjana pendapatan sebegini..



Bisnes Dropship Masih Perlukan Modal, Namun Sedikit!


Dalam kes ini, kita boleh lihat tanpa ilmu, barangkali Ahmad tidak boleh menjual sebanyak tu dalam 3 hari. Walaupun mudah, ianya tetap perlukan kos untuk berniaga.

Ada orang claim bisnes tanpa modal dropship ini, rasanya adalah salah. Setiap perniagaan perlukan modal, walaupun bukan dalam bentuk wang tetapi dalam bentuk tenaga dan masa. Dalam kes Ahmad tadi, mungkin anda rasa Ahmad tak perlu pun kuar modal disebabkan Pembeli terpaksa bayar dahulu dan barulah dia beli semula ngan Salleh. 

Ya..itu betul, tapi Ahmad masih perlukan modal untuk beriklan. 

Itu adalah best case senario sebenarnya. In reality ianya tak semudah itu. Lebih-lebih lagi anda tak ada supplier yang betul-betul dipercayai.

Okay. Berniaga dengan Dropship bukanya benda baru tetapi ianya baru sekiranya anda menggunakan e-commerce platform macam Shopify, EasyStore, Woocommerce dan macam-macam lagi.

Apa bezanya guna platform berbanding LAZADA, SHOPEE, 11STREET, LELONG, EBAY. beza paling ketara adalah yang ini adalah MARKETPLACE. 

Marketplace adalah tempat ramai peniaga menjual produk dalam Platform yang sama (sharing place). Sekiranya A,B,C dan Salleh ialah peniaga dan masing-masing menjual produk madu Kelulut, maka dieorang ini akan bersaing untuk customer yang sama. 

Ada kebaikan dan keburukan menjual di MARKETPLACE:

Kebaikan: 

  1. Jumlah Traffik Yang Tinggi
  2. Kemudahan untuk berniaga di sediakan 


Keburukan:

  1. Persaingan yang tinggi dan kemungkinan adanya perang harga dan margin keuntungan bekurangan.
  2. List produk bebayar atau Caj (%) untuk setiap jualan atau kedua-duanya
  3. Follow policy company keseluruhan termasuk penghantaran atau akaun anda akan di banned oleh platform tersebut
  4. Design store adalah sama.


Oleh itu, anda perlu fikir sebaik2nya apabila nak memulakan bisnes dropship di Marketplace tetapi ianya tetap option yang bagus sekiranya anda faham risiko dan pandai manage bisnes secara keseluruhan. 

Option kedua adalah berniaga droship melalui ecommerce platform seperti Shopify dan EasyStore (untuk market Malaysia). Konsep adalah sama seperti di atas, tapi anda akan mempunyai kedai online sendiri tanpa bersaing dengan peniaga lain.

Kebaikan:
  1. Mudah untuk setup kedai online tanpa designer pun boleh. Walaupun saya dan anda menggunakan Shopify katakan tetapi kedai anda dan saya tidak serupa disebabkan kita menggunakan Theme yang berbeza dan customization yang belainan.
  2. Control lebih. Dimana kita boleh decide shipping duration disebabkan Shopify/EasyStore mempunyai policy sebegini
  3. Tiada caj untuk listing produk mahupun caj setiap pembelian. Caj kebanyakan adalah caj by Payment Gateway sahaja.. sama seperti MarketPlace
  4. Tidak ada persaingan (direct competitor) disebabkan hanya kita sahaja berniaga dalam kedai tersebut


Keburukan:
  1. Anda perlukan modal untuk jana traffik ke kedai 
  2. Pembayaran untuk sewa bulanan kedai online


Berniaga di Ecommerce pun ada challengenya tersendiri dimana anda perlu belajar menjana traffic dan kuarkan kos sedikit untuk belajar mengenai prospek anda. Tapi in the end bila anda dah start kuasai cara tersebut anda makin boleh jana pendapatan lebih dengan kos yang lebih rendah. Sekiranya anda berminat anda boleh dapatkan panduan lengkap Ecommerce berniaga dropship ini di sini


Berkenaan dengan Supplier pulak anda boleh cari berbagai2 produk online seperti di

1. AliExpress
2. Taobao
3. Tmall
4. Amazon
5. DHGate
6. Alibaba dan banyak lagi.

Erk.. ini produk luar seperti majoriti dari China.. boleh ker kita percayai.. Jawapan adalah TIDAK dan YA.. TIDAK untuk mana-mana produk tanpa research supplier terlebih dahulu.. YA sekiranya anda dah research dan mendapati review supplier tersebut adalah bagus secara keseluruhannya


Bagaimana konsep ini boleh dilakukan sebenarnya??

Ingat kes Ahmad? Ahmad perlu supplier dalam ini supplier adalah dari platform seperti yang di nyatakan di atas. Apa yang ahmad perlu wat adalah hubungi supplier dan sekiranya rasa ok ker... baru listkan produk tersebut dengan mark up sekurang-kurangnya sekali ganda atau lebih baik 3 kali ganda harga pembelian. WOW.. banyakan kan..

YUP. Banyak. Kenapa sehingga 3 kali ganda?? Ianya kerana walaupun kita tidak perlu kuarkan modal untuk produk, kita tetap kuarkan modal untuk marketing iaitu beriklan mengunakan Facebook. 

Soalan 1: Tak boleh ker kita just post di group Whatsapp/Facebook je.. 

Jawapan 1: BOLEH. Tapi disebabkan anda iklan guna free mcm tue anda mungkin di flag by Whatsapp/Facebook. Kelebihan Beriklan ini adalah kita boleh speed up process untuk cari prospek dan iklankan secepat mungkin produk ini sebelum prospek jumpa produk yang hampir sama.

Soalan 2: Apa kelebihan menggunakan Ecom berbanding buat bisnes biasa2 di Facebook. Saya ni dah jual banyak produk di Facebook mengapa saya perlu berubah?

Jawapan 2: Pekara paling ketara dan jadi masalah adalah untuk recheck pembayaran. Bayangkan anda ada 3 jenis produk berlainan tetapi harga sama dan terdapat 1000 sales untuk disemak? Bagaimana anda buat? YUp..check satu2.. selepas tue.. kena pastikan pulak order tak salah.. Banyak kerja secara general. Masa anda sepatutnya dilebihkan untuk part mencari customer bukanya rechecking. Lagipun bila kita menggunakan Payment gateway dalam Ecom platform, kesemuanya telah disahkan oleh Payment Gateway tanpa anda perlu habiskan masa untuk check satu2 disebabkan Ecom platform tersebut siap2 dah nyatakan ape jenis produk dah dibeli melalui transaksi sekian sekian... 

Lagipun anda tau menyatakan no akaun bank dengan sebarang orang ni adalah bukan tindakan bijak. dengan Payment Gateway anda tak perlu dedahkan no akaun anda..dieorang hanya perlu bayar.. That IT! 

Selain itu, rekod perniagaan anda disusun dengan lebih teratur.. so, anda boleh semak dan boleh rujuk bila perlu. Untuk kemudahan Cukai Perniagaan bahkan transaksi banyak2 ini boleh dijadikan alat untuk membuat pinjaman loan perniagaan.. 


Tidak dinafikan pembeli di Malaysia ini adalah kurang sikit tentang pengunaan pembayaran melalui Ecom. Selain itu budaya "PM" dan tanya harga di komen facebook adalah pekara perlu dikurangkan. Untuk makluman pekara ini tidak berlaku sangat di luar negara hanya di Malaysia sahaja rakyat kita malangnya agak tidak gemar membaca POST dan fahami apa yang perlu.. Ini adalah cabaran tebesar kepada ecom platfom di Malaysia.

Walaubagaimana pun anda tidak perlu rasa takut untuk sahut cabaran, ianya bermula di mindset kita sendiri. Tidak ada perniagaan tanpa risiko.. anda perlu ingat itu.. dimana ada peluang..di situ ada juga risiko yang anda perlu tahu.. Kita tidak perlu rasa gentar untuk memulakan perniaganan dropship kalau anda panduan yang betul.

Contohnya Jual Powerbank Pineng di LAZADA

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Anda akan mendapati ramai perniaga menjual Powerbank Pineng di Lazada dan harganya pun agak rendah. Ianya adalah persaingan yang sihat dan menguntungkan pembeli., tapi adakah ianya berbaloi kepada penjual?? 

Cuba kita lihat kemungkinan kos satu powerbank Pineng di Alibaba

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Yang ni antara termurah saya jumpa..dan ada minimum kuantiti order 200. Harga ni $9 tidak termasuk shipping. amiklah kos $10 , kalu duit kita ni around RM42 katakan.. Jualan di dalam LAZADA now adalah RM 51. Secara kasarnya jualan ni hanya menguntungkan dalam RM9 je per sale.. adakah ini berbaloi? MAYBE ya sekiranya anda menjualnya sebanyak 50-200 sehari kan.. takjadi masalah.. :) 


Okay now kita check pulak selling jual di KEDAI SENDIRI.. dalam kes ni guna Platform Shopify

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Harga di AliExpress

Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform

Wow.. harga adalah $11.20 je.. let kita kira secara kasar jualannya berapa: 

Harga jualan: $30.95
Kos: $11.20
Keuntungan: 30.95-11.20 = $19.75 atau lebih kurang RM82 macam tue.. 

Jauh kan beza daripada Marketplace.. 

Kesimpulannya anda boleh berniaga dropship ini dengan melalui ecommerce platform sekiranya anda buat betul-betul. Benda ini bukannya kita terus dapat and apply dan mengharapkan sale semata-mata. Nak dikiaskan sedikit, bagaimana seorang doktor tersebut menjadi doktor? Diaorg kena belajar and bayar jumlah yuran pebelanjaan yang besar dan last bila dah jadi doktor gaji tak hiaran lah boleh cecah RM10K sebulan tu senang-senang. Tanpa pelaburan kepada ilmu diaorg takkan dapat gaji sebegini mahupun jadi seorang doktor pakar. Begitu juga ngan perniagaan Ini.. kalu anda baru mula..mmg saya nasihatkan dapatkan panduan di mana-mana yang berkaitan sebelum bermula. 

Selain AliExpress dan Alibaba, anda juga boleh mencuba memborong produk daripada Taobao. Panduan memborong boleh anda dapatkan disini - Rahsia Borong Taobao !


NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Delivered by FeedBurner