AliDropship is the best solution for drop shipping

Selasa, 19 September 2017

Jenis-Jenis Ikan Bilis Yang Terkenal Di Sabah

Jenis-Jenis Ikan Bilis Yang Terkenal Di Sabah. Pengunjung yang datang di Sabah pastinya akan mencari buah tangan atau sesuatu yang popular di negeri Sabah. Kalau datang di Sarawak, kek lapis dan ikan terubuk yang dicari. Begitulah kebiasaanya apabila kita pergi bercuti atau melawat tempat lain.

Setiap negeri di Malaysia ini mempunyai produk, tempat dan makanan yang terkenal untuk di cuba. Namun, berbeza dengan produk di Sabah ini, makanan yang semakin popular diseluruh Malaysia. Makanan laut ini sangat mendapat permintaan tinggi kerana kualiti dan kesedapannya apabila dimasak.


Jenis-Jenis Ikan Bilis Di Sabah

Bagi yang belum mengenali makanan laut ini, saya perkenalkan dengan anda beberapa jenis ikan bilis yang terkenal di Sabah. Berikut adalah jenis-jenis ikan bilis yang lazimnya dijual di Sabah:-
  • Ikan Bilis Kopek - Ikan bilis kopek ini telah dibelah dua, dibuang isi perut dan dikategorikan kepada 2 iaitu ikan bilis kopek gred A dan gred B. Harga dianggarkan RM38 hingga RM40 sekilogram.
  • Ikan Bilis Mata Biru - Ikan bilis mata biru merupakan ikan kering yang masih 'bulat' (belum dikopek dan dibuang isi perut). Ikan bilis ini juga dikategorikan mengikut saiz iaitu ikan bilis mata biru gred A, B dan C. Harga dianggarkan RM38 hingga RM45 sekilogram.
Selain ikan bilis ini, ada juga ikan bilis Tawau yang femes, ramai yang cari..

Tidak terhad dengan ikan bilis, Sabah juga terkenal dengan Udang Kering, Ikan Kering dan Sotong Kering. Ianya biasa dijual dipasar-pasar dan ada juga yang menjualnya secara online.


Cara Membeli Ikan Bilis 

Jika bercuti di Sabah mungkin mudahlah nak beli. Tetapi, jika anda nak beli melalui kawan-kawan atau kenalan yang berada di Sabah, kos penghantaran/ shipping anda kena lah bayar, tambah sikit dengan kos minyak dorang hehe..

Untuk pengetahun anda, banyak laman web yang menjual ikan bilis ini tetapi laman web mana yang boleh dipercayai dan harga yang berpatutan? 

Adaaa...ada laman web yang selalu bagi offer free shipping/diskaun shipping!

Anda akan diberikan diskaun kos shipping yang betul-betul menjimatkan. Lihat beberapa contoh pembelian dibawah ini.



Korang tengoklah berapa penjimatan yang boleh dapat tu..

Kalau minta kawan pos, RM14 untuk bayar postage..beli di website ini pulak, hanya RM3.45 hingga RM12 sahaja..penjimatan berganda, dengan produk yang sama..


Download Percuma Apps Shopee

Shopee App - Android (MY) - Download 

Segalanya mudah, hanya dihujung jari..selamat membeli-belah online!

NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
NEXT ARTICLE Next Post
PREVIOUS ARTICLE Previous Post
 

Delivered by FeedBurner